Mii de românii care lucrează în străinătate doresc să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, alături de cei dragi, în special la ţară unde se păstrează tradiţiile şi obiceiurile de Craciun.
Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep imediat după intrarea în post “lăsatul secului”, pe data de 15 noiembrie.
În Maramures, în această zi se organizează baluri (JOCURI-dansuri ţărăneşti). Gospodinele îşi spăla vasele cu cenuşă, pentru a elimina orice urmă de grăsime, interzisă în post. Feciorii (tinerii) satului se întâlnesc în perioada postului şi repetă colinzi, Viflaimul – o piesă inspirată direct din Scrierea Sfântă (drama uciderii prucilor de Impăratul Irod), în care apar personaje biblice, precum Iosif şi Maria, îngerii, magii, cei trei păstori.Ei se pregătesc să interpreteze această piesă şi să meargă în zilele de CRĂCIUN la fiecare casă cu colindul, să vestească NAŞTEREA MÂNTUITORULUI. Lor li se alătură brondoşi, personaje mai puţin obişnuite, reprezintă moartea şi dracii, foarte spectaculoşi prin ţinutele şi măştile pe care le poartă şi prin dansurile care vin din ritualuri străvechi.
Copilaşii (coconii) învaţă colinzi vechi de la bunici, iar în seara de ajun se îmbracă în straie tradiţionale, îşi iau traista şi merg cu colindul din casă în casă. Gazdele îşi aşteptă colindătorii cu mese îmbelşugate, cu colaci, nuci, mere, dulciuri şi bani pentru copii. Colindă toată suflarea satului, de CRĂCIUN. În Maramureş, se spune că, cei care colindă, dar și cei care primesc colindători vor avea un an nou prosper.
(fotografie preluata de pe Adevarul de Baia Mare)
(fotografie preluata de pe emaramures)
Obiceiurile de Crăciun debutează în satele din Maramures cu tăiatul şi pomana porcului în ziua de Ignat.(fotografie preluata de pe site-ul La Palavre)
Acest obicei se pastrează din generaţie în generaţie şi participă întreaga familie. Se spune ca “Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în noaptea de Ignat își visează cuțitul.” După ce porcul este tăiat, pârjolit, tranşat, gospodinele prepară cârnaţi, caltaboşi, lebăr, tobă, pregătesc carnea pentru conservare, pun slănina în saramură, cârnaţii la afumat.
Ritualul tăierii porcului este încheiat prin masa comună în famile, numită “pomana porcului”.
(fotografie preluata de pe actualmm.ro)
Mulți dintre conaţionalii noștrii plecați la muncă în străinătate se întorc să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în ţară, să petreacă tradiţional alături de cei dragi. Este şi cazul Ioanei care revine an de an în MARAMUREŞ împreună cu prietenii din Anglia.
Ioana spune : “Gospodinele prepară bucate tradiţionale specifice zonei iar de pe masa de Crăciun nu lipseşte tradiţionala ‘horincă’, obiceiurile şi tradiţiile sunt la ele acasă acolo. Dacă avem parte de zăpadă ne bucuram şi de plimbarea cu săniile trase de cai, este o experienta foarte frumoasă.
Ioana nu este singura care îşi petrece sărbătorile acasă, mulţi români preferând să-şi ia concediul în perioada sărbătorilor şi să se întoarcă în ţară.
Ioana: „În Anglia am sărbătorit Crăciunul, avem prieteni, cunoștințe, dar nu este ca și acasă, am sărbătorit după obiceiurile noastre din țară. Pregătim mâncarea traditionala din Romania dar nimic nu se compară cu savoarea gustului de sărbătoare din ţară.”
Ioana calatoreşte cu autocarul deoarece este însoţita de câţiva prieteni şi au multe bagaje iar la întoarcere de obicei au şi mai multe, completate cu bunătăţi de acasa, transportul cu autocarul fiind foarte comod din acest punct de vedere.
Ioana : “Preferăm să călătorim cu autocarul pentru că suntem mai mulţi, este mai comod, ne distrăm împreună, spunem bancuri, repetăm şi învăţăm colinzi –ne antrenăm pentru Crăciun, (râde cu poftă) , admirăm oraşele din Europa care sunt pregătite de sărbătoare, oraşe aflate în drumul nostru. Călătoria este mult mai relaxantă, timpul trece repede şi nu avem nici grija bagajelor.”
Călătoria cu autocarul este sigură și confortabilă.
AŞTEPTĂM SĂRBĂTORILE !!!
Leave A Comment